Ventileren en Isoleren: Zin en Onzin

Oplossen van vochtproblemen door het isoleren van je spouwmuren

 

Over ventileren en isoleren gaan veel onjuiste verhalen de ronde. In dit artikel geven we aan wat er met de ventilatie gebeurd als je jouw woning laat na-isoleren en nieuwe beglazing of zelfs nieuwe kozijnen gaat plaatsen.

 

Het belang van een goed geventileerde woning

Het is belangrijk om je woning altijd goed te ventileren. Hiermee zorg je ervoor dat:

·       De relatieve luchtvochtigheid beneden de 60% blijft in de winter;

·       Het CO2 gehalte beneden een waarde van 1000 ppm blijft;

·       Het niet ‘benauwd’ wordt in huis;

·       De hoeveelheid fijnstof in huis wordt beperkt, bijvoorbeeld door koken;

·       Vochtproblemen zoveel mogelijk worden voorkomen.

In oude woningen zal een deel van de ventilatie tot stand komen door onbewuste infiltratie via niet luchtdichte naden, kieren bij de ramen en deuren en bijvoorbeeld de brievenbus. Daarnaast moet geventileerd worden met klepraampjes of ventilatieroosters. Meestal is er sprake van natuurlijke toevoer en natuurlijke afvoer door verticale afvoerpijpen in het toilet, de badkamer en de keuken. In de winter stijgt de warme en vochtige binnenlucht  op via de verticale ontluchtingspijpen.

Het tegen elkaar openzetten van de ramen is spuien. Dit doe je kort om bijvoorbeeld na een feestje de woonkamer even goed te luchten en de boel op te frissen.

Tips: zet bij koken de afzuigkap hoog, voer het vocht bij voorkeur naar buiten af.

Ventileer de badkamer na het douchen intensief, met de verwarming aan. Maak de doucheruimte zonodig droog na het douchen.

 

Ventilatie en Na-Isoleren van je Spouwmuren

In tegenstelling tot wat soms wordt gedacht, heeft het na-isoleren van je spouwmuren met EPS++ parels of Knauf glaswol nauwelijks tot geen invloed op de ventilatie van je woning. Alleen als de aansluitingen van je kozijnen met de spouwmuren heel slecht zijn, zullen de ze naden iets afgedicht worden. Dit effect is heel beperkt, juist omdat de EPS++ parels en de glaswol niet luchtdicht zijn. Omdat de isolatie volkomen dampopen is, kunnen de spouwmuren gewoon blijven ‘ademen’. 

Vochtproblemen bij niet geïsoleerde spouwmuren

Bij óngeïsoleerde spouwmuren en bij gevels die bestaan uit steens metselwerk kunnen vaak vochtproblemen ontstaan op de volgende plekken:

·       Bij zijgevels, vooral achter kasten en banken die daar dicht tegenaan zijn geplaatst, achter schilderijen;

·       Bij de aansluitingen met de vloeren en bij inwendige hoeken (bijvoorbeeld hoek zijgevel – voorgevel);

·       Bij badkamers (hoge relatieve vochtigheid);

·       In de hoeken achter gordijnen;

·       Ter plaatse van koudebruggen.

De vochtproblemen ontstaan omdat er in de winter condensatie van vocht op het behang of stucwerk ontstaat. Als dit vocht langer aanwezig is dan ontstaat er schimmel. Eerst in de vorm van zwarte puntjes, in ernstige gevallen over het hele oppervlak…

 

 

Deze oppervlaktecondensatie heeft de volgende oorzaken:

·       De binnen-oppervlaktetemperatuur van de stukken gevel waar een vochtprobleem ontstaat is in de winter langere tijd lager dan de zogenaamde dauwpunttemperatuur van de lucht binnen

·       Verklaring dauwpunttemperatuur; dit is de temperatuur waarbij het aanwezige vocht (waterdamp) uit de lucht gaat condenseren en neerslaat tegen een koud oppervlak. Bij een relatieve luchtvochtigheid van 60% en een luchttemperatuur van 20 C is de dauwpunttemperatuur 12 C.

·       Een relatief hoge luchtvochtigheid in de winter (vanaf 55%)

·       Een strenge winter verergert de problemen

 

Oplossen van deze vochtproblemen met spouwmuurisolatie of met ventilatie?

1.       Het na-isoleren van je spouwmuren. Door het na-isoleren van je spouwmuren neemt de oppervlakte temperatuur van je buitengevel aan de binnenzijde met 3 tot 4 graden toe in de winter. Hiermee komt deze temperatuur te liggen boven de dauwpunttemperatuur van de binnenlucht en zal geen condensatie meer plaatsvinden. 

2. Verlaag de relatieve vochtigheid van de binnenlucht door goed te ventileren

Dit helpt zeker, maar bouwkundige oorzaken los je daar niet mee op. Bij slecht geïsoleerde huurwoningen krijgen de bewoners die kampen met vochtproblemen vaak te horen dat ze meer moeten ventileren, terwijl eigenlijk de spouwmuurisolatie moet worden aangepakt….

Bij woningen met steens metselwerk kunnen isolerende voorzetwanden aan de binnenzijde worden geplaatst of kan de gevel aan de buitenzijde worden geïsoleerd.

 

Het nog aanwezige enkelglas zorgt voor een natuurlijke vochtafvang als buiten kouder wordt en de luchtvochtigheid binnen boven de 55% komt.

Voorbeeld van een vochtprobleem met schimmelvorming bij een niet geisoleerde spouwmuur ter plaatse van een inwendige hoek.

Door je spouwmuren te isoleren kan je vochtproblemen als gevolg van oppervlaktecondensatie oplossen.